به کارگیری روشهای تصمیم گیری چند معیاره AHP وTOPSIS در انتخاب روش استخراج معدن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: CARSE04_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1025
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا احمدی

دانشجوی دکتری مهندسی معدن، دانشگاه کاشان

محسن آل بویه

دانشجوی دکتری مهندسی معدن، دانشگاه کاشان

چکیده

به منظور بهره برداری از هر ذخیره معدنی، بر اساس ویژگیهای کانسنگ، سنگ میزبان و شرایط منطقه، یک روش استخراج انتخاب میشود. با انتخاب روش استخراج نامناسب، مشکلاتی در فرآیند تولید ایجاد میشود و حتی در برخی موارد، ادامه استخراج کانسار غیراقتصادی خواهد شد. در دهه اخیر به کارگیری الگوهای تصمیم گیری برای انتخاب روش استخراج ذخایر معدنی، موردتوجه قرارگرفته است. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی روشهای تصمیم گیری چند معیاره AHP و TOPSIS در انتخاب روش استخراج معادن است. برای این منظور معدن آهن شماره سه گل گهر واقع در استان کرمان، به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب و بر اساس روشهای امتیازدهی عددی (نیکلاس و (UBC، سه روش استخراج روباز، کندن و پر کردن، تخریب در طبقات فرعی به عنوان گزینه های اولیه تعیین گردیدند. سپس با در نظر گرفتن شاخصهای مدیریتی، گزینه های اولیه به کمک الگوهای تصمیم گیری، رتبه بندی شدند و کارایی الگوها در انتخاب روش استخراج بررسی گردید. نتایج نشان میدهند که روش AHP که بر اساس مقایسه زوجی استوار است، نسبت به روش TOPSIS برای انتخاب روش استخراج کارایی بالاتری دارد. علاوه بر این، روش AHP در مقایسه با روش TOPSIS ، به دلیل در نظر گرفتن تاثیر متقابل بین شاخصها به عنوان بهترین الگو پیشنهاد میشود . پس از اجرای مدل، روش معدنکاری روباز به عنوان مناسب ترین روش استخراج برای آنومالی شماره3 معدن آهن گل گهر، معرفی گردیده است.

کلیدواژه ها

انتخاب روش استخراج، امتیازدهی عددی، تصمیم گیری چند معیاره، معدن روباز آهن شماره سه گل گهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.