CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثرات تغییر اقلیم بر دبی، نیترات و عملکرد محصول در بالادست سد استقلال

عنوان مقاله: بررسی اثرات تغییر اقلیم بر دبی، نیترات و عملکرد محصول در بالادست سد استقلال
شناسه ملی مقاله: JR_IWRR-16-2_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین یوسفی - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب/ دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
علی مریدی - استادیار/ گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
جعفر یزدی - استادیار/ گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
احمد خزائی پول - دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب/ دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
در این مقاله برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر دبی و کیفیت آب ورودی به سد استقلال در حوضه آبریز میناب از مدل SWAT استفاده شده است. اثرات ۴ سناریو (RCP۲.۶، RCP۴.۵، RCP۶ و RCP۸.۵) در ۵ مدل GCM (GFDL-ESM۲M، MIROC، IPSL-CM۵A-LR، HadGEM۲-ES و NoerESM۱-M) بر دبی، نیترات و عملکرد محصول بررسی شد. طبق تحلیل ها و بررسی به عمل آمده تحت سناریوهای مختلف تغییر اقلیم بیشترین کاهش و افزایش میانگین بارش سالانه به ترتیب مربوط به سناریو RCP۸.۵ و RCP۶ مدل NoerESM۱-M با میزان ۸/۳۴ و ۲/۳۷ درصد است. در وضع موجود سهم بارش در فصل زمستان ۸/۶۵، بهار ۱/۵، تابستان ۸/۱ و پاییز ۴/۲۷ درصد است. تغییر عملکرد محصولات بستگی به نوع محصول و دوره آبیاری آن دارد. به دلیل اینکه ۷۷ درصد نیاز آبی محصول باقلا در زمستان است میانگین عملکرد این محصول ۱۹ درصد افزایش می یابد، زیرا طبق نتایج مدل ها سهم بارش در زمستان ۹ درصد افزایش می یابد. همچنین ۷۵ درصد از نیاز آبی گندم و ۴۴ درصد از نیاز آبی بادمجان در فصول پاییز و زمستان است که افزایش و ثبات بارش در این فصل ها باعث تغییرات اندک عملکرد این محصولات شده است. در مقابل ۸۰ درصد نیاز آبی محصول ذرت در تابستان است و با توجه به کاهش شدید بارش در فصل تابستان (۱۵ درصد)، عملکرد محصول ذرت ۱۷ درصد کاهش داشته است.

کلمات کلیدی:
تغییر اقلیم, مدل SWAT, مدیریت کمی و کیفی حوضه, نیترات, عملکرد محصول

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1605311/