بررسی نقش رودخانه زاینده رود در وضعیت اقتصادی- اجتماعی ساکنان دشت های اطراف (مطالعه موردی: دشت کوهپایه- سگزی، منطقه بن رود)
محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,250
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
KSAHC01_081
تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1392
چکیده مقاله:
منطقه رودشتین در شرق اصفهان از مناطق حقابه دار رودخانه زاینده رود می باشد و کشاورزی در این منطقه با استفاده توامان از آب رودخانه زاینده رود و منابع آب زیرزمینی، صورت می گیرد. در چند سال اخیر به علت کاهش آورد رودخانه و مدیریت نامناسب منابع آبی، زندگی ساکنین این منطقه به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. لذا در این تحقیق سعی شده است تا نقش رودخانه زاینده رود بر وضعیت اقتصادی- اجتماعی ساکنان مناطق شرق اصفهان و به ویژه منطقه بن رود، بررسی و ابعاد آن مشخص شود. بدین منظور، ابتدا برای بررسی تاثیر رودخانه بر منابع آب زیرزمینی، نقشه های پهنه بندی سطح تراز آب زیرزمینی منطقه مطالعاتی با روش IDW ترسیم شده و سپس با استفاده از بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای، اثرات رودخانه زاینده رود بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم بررسی شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که سطح آب سفره زیرزمینی در سال 1388 نسبت به سال 1374، افت پیدا کرده و بیشترین افت نیز در مناطق اطراف رودخانه دیده شده است که نشان دهنده نقش مؤثر رودخانه بر منابع آبی این مناطق است. افت سطح آب زیرزمینی همراه با کاهش کیفیت آن و قطع جریان رودخانه زاینده رود باعث مختل شدن فعالیت کشاورزی در این مناطق و به تبع آن قطع منبع درآمد شده که همین امر سبب بروز مشکلاتی مانند بیکاری، مهاجرت و ترک محل زندگی، فروش سرمایه ها و اموال، افزایش بیماری های اعصاب و روان و ... شده است. به نظر می رسد که بهترین راه برای حل مشکل کشاورزان در دراز مدت، برگرداندن حقابهها و ساماندهی نظام برداشت و توزیع آب است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
شهربانو عباسی جندانی
دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه یزد
علی اکبر کریمیان
استادیار دانشگاه یزد
احمد فتاحی
استادیار مرکز آموزش عالی اردکان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :