بررسی تاثیر تزئینات به کار رفته در مساجد در القای حس معنویت (گچبری، کاشیکاری، آجرکاری، تزئینات چوبی) (نمونهی موردی مسجد جامع شهرستان تبریز و دانشکده معماری)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,241

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IAU02_255

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

از مراکز اصلی و با اهمیتی که نقش اساسی و بنیادی درانتقال مفاهیم دینی ایفا می کند بی شک مساجد و اماکن مذهبی رامیتوان نام برد. مسجد خانهی خدا و یکی از مکانهایی است که انسان در آن احساس آرامش میکند، با توجه به این موضوعکه هنر هنرمند مسلمان درمساجد و به خصوص درتزئینات مساجد و اماکن مذهبی متجلی میشود میتوان استفاده و به کاربستن تزئینات را یکی از روشهای انتقال مفاهیم دینی به صورت رمزگونه و با ایهام به انسان معرفی کرده و مورد بررسیقرار داد، با این حال به کارگیری تزئینات در مساجد باعث افزایش حس آرامش، حضور قلب، تفکر، غفلتزدایی، یاد معاد و ...در مساجد میشود.حال پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که: آیا پاسخ به این سوال در سنین مختلف می تواند متفاوت باشد؟ با این حال سوالاتی در زمینه ی نقش تزئینات و ایجاد آرامش و غفلت زدایی وجود دارد ، علاوه بر نهی هایی کهدر متون دینی وجود دارد، ممکن است تفاوت هایی بر تاثیر آنها در سنین و جنسیت های مختلف وجود داشته باشد. هدفی که سعی شده تا در این مقاله بدان برسیم، تعیین مخاطب واقعی این تحقیق و رسیدن به قوانینی برای طراحی مساجد امروزیاست که با توجه به آنها می توان حس معنویت در افراد را افزایش داد. مقالهی حاضر از سنخ مقالات مروریتحلیلی می باشدو لذا سعی شده با تکیه بر منابع معتبر و مرتبط با موضوع و با تکنیک  . و همچنین تحلیل پرسشنامههایی که توسط نگارنده تدوین شده، این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم « تحقیق همبستگی »به نظر نگارنده، با توجه به اینکه مسجد خانهی خداست و خداوند زیباست و زیبایی ها را دوست دارد، اکثر افراد پرسش شونده (عصر حاضر) بر این اعتقاد هستند که تزئیناتی که در مساجد به کار گرفته می شوند، هرچقدر تجملاتی و پرکار باشد در افراد حس معنویت بیشتری را القا می کند. البته تزئینات ساده نیز در القای این حس بی تاثیر نیستند ولی از درجهی اهمیت کمتری نسبت به تزئینات تجملاتی برخوردارند

نویسندگان

امین نیک مرام

دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - استفتائات از محضر امام خمینی(ره)، دفتر انتشارات اسلامی -حرعاملی، ...
  • -دانشگاه هنرپردیس اصفهان:«معماری مسجد، گذشته، حال، آینده »، جلد 1، ...
  • -گرابار الگ:« مسجد در جوامع اسلامی معاصر»، ترجمه حسین نجفی ...
  • -مجموعه مقالات اولین همایش هنر اسلامی، به اهتمام دکتر محمد ...
  • -مجموعه مقالات دومین همایش بین المللی معماری مساجد افق آینده، ...
  • -نوبهار، رحیم، معماری مسجد از دیدگاه متون دینی، مجموعه مقالات ...
  • -هنر و معماری مساجد، به کوشش دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی ...
  • نمایش کامل مراجع