پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره مکانی (SMCE) و تکنیک AHP (مطالعه موردی: حوضه آبخیز هفشجان، چهارمحال و بختیاری)
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 821
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
GISLS01_036
تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1394
چکیده مقاله:
یکی از انواع فرآیندهای دامنه ای که هرساله موجب خسارات جانی و مالی فراوان در بسیاری از نقاط ایران و جهان می شود، پدیدهزمین لغزش است. تهیه نقشه پهنه بندی زمین لغزش این امکان را فراهم می سازد که مناطق آسیب پذیر شناسایی و در برنامه هایمحیطی مدنظر قرار گیرند. هدف از این تحقیق پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوزه آبخیز هفشجان در استان چهارمحال و بختیاریاز طریق تهیه لایه های اطلاعاتی و عوامل مؤثر بر خطر وقوع زمین لغزش با به کارگیری روش ارزیابی چندمعیاره مکانی و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و نرم افزار ILWIS و تکنیک AHP است. در این راستا ابتدا با توجه به موقعیت زمین لغزش های به وقوع پیوسته، مطالعات تطبیقی و نتایج سایر محققان، هشت لایه اطلاعاتی برای این مهم شناسایی شد. سپس درختواره عوامل و محدودیت ها در نرم افزار ILWIS طراحی گردید، تمامی لایه ها استانداردسازی شده و با استفاده از مدل AHP عوامل مربوطه ارزیابی و تعیین وزن گردید. نهایتاً مدل و نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش منطقه تهیه و ارائه گردید. نتایج نشان می دهد که در بین عوامل مؤثر، فاکتورهای فاصله از جاده، فاصله از گسل و فاصله از آبراهه به ترتیب با اوزان 0/4047، 0/2239 و 0/1302 به عنوان مهم ترین عوامل در ایجاد زمین لغزش در منطقه مطالعاتی شناسایی شده اند. بر اساس مدل ارائه شده، حدود 1/32 درصد از مساحت حوزه (1013900 متر مربع) دارای خطر وقوع بسیار زیاد و 9 درصد (6909800 متر مربع) دارای خطر وقوع زیاد است. نتایج حاصل از ارزیابی دقت و صحت مدل ارائه شده، روند صعودی شاخص زمین لغزش را از پهنه خطر خیلی کم به سمت پهنه خیلی زیاد نشان داده و نشان دهنده دقت لازم جهت مدل مذبور می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی اصلاح
کارشناس ارشد سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
علی اکبر جمالی
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد، گروه علوم و مهندسی آبخیزداری
مهدی مفیدیفر
کارشناس ارشد سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
علی حسن آبادی
کارشناس ارشد سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :